Nukarin tee
Nukarin Sanomat 2014:
Lähes kymmenkunta kylän naista kokoontui helmikuussa 2013 ”tee-iltaan”. Paikalla oli teen sekä teetehdas Forsmanin hyvin tunteva Mimmi. Yhdessä huomattiin, että Nukarilta löytyy paljon teestä kiinnostuneita ja teetä juovia ihmisiä. Kylätoimikunta päätti lähes siltä istumalta ”valmistaa” oman kylän teen, jonka nimikin keksittiin saman illan aikana!
Tee on suunniteltu ja tehty yhteistyössä Forsmanin teetalon kanssa. Ensimmäinen ”Nukarinkosken Lumous” on maustettu, perinteinen musta tee. Tee saatiin myyntiin toukokuussa ja ensimmäinen 200 pussin erä myytiin varsin nopeasti. Syksyllä tilattiin jo toinen erä Lumousta sekä lisättiin valikoimaan myös ”Nukarinkosken Vehreys”. Tämän vihreän, maustetun teen kyläläiset ovat myös ottaneet hyvin ja innostuneesti vastaan; on kiva tarjota vieraille oman kylän teetä. Myös viemiseksi, esim. täältä pois muuttaneelle, Nukarin teet ovat mainio valita.
Teellä on mielenkiintoinen historia! Ensimmäiset merkinnät teen käytöstä ovat 2737 eaa. Toisien lähteiden mukaan tee on alkujaan Kiinasta, toisien Intiasta – kaukaa idästä kuitenkin. Ming-kaudella 1368-1644 syntyivät modernit teet sellaisessa muodossa kuin me ne tunnemme. Suomen teehistoria alkaa siitä, kun v. 1854 Sergejeffin Pojat perustivat Viipuriin Suomen ensimmäisen teetalon. Vuonna 1891 Häkli, Lallukka ja Kumpp. perustivat teepakkaamon Helsinkiin ja vuonna 1910 Paulig aloitti teen myynnin.
Tee on täynnä luonnollista energiaa! Luonnostaan tee kasvaa puussa, mutta teetä viljeltäessä kasveja ei päästetä kasvamaan puiksi vaan ne pidetään pensaina parturoimalla niitä säännöllisesti n. metrin korkuiseksi. Keväällä poimitut teet ovat täynnä energiaa, ja ne ovat myös terveellisimpiä.
Tee on maailman eniten juotu juoma veden jälkeen. Pussiteekin on tietenkin teetä, mutta jos tahdot päästä paremmin sisään teen maailmaan, käytä laadukasta ja tuoretta irtoteetä. Tee kannattaa valmistaa ajatuksella, jotta lopputulos on nautinnollinen.
- Käytä teen haudutukseen avosihvilää, jossa teelehdillä on tilaa avautua.
- Veden lämpötilalla on suuri merkitys. Älä polta teen vitamiineja ym. pois kaatamalla lehdille kiehuvaa vettä. Valkoinen, keltainen ja vihreä -tee haluavat hautua n. 75 asteen lämmössä, oolongtee 85 ast. ja musta ja puerh -teet 95 asteessa.
- Haudutusajat ovat myös tärkeitä; ensimmäinen haudutus on vain 2-4 min pituinen, seuraava 5-7 min. Laadukasta teetä voi hauduttaa useamman kerran, maku vain pehmenee.
- Hyvä, puhdas vesi; ilman hyvää vettä ei synny hyvää teetä.
Annostus on hyvä opetella oman kannun mukaiseksi, esim. vihreää teetä laitetaan sihtiin vähemmän kuin mustaa. Yleisin syy siihen, ettei joku pidä teestä, on väärä valmistustapa. Liikaa puruja ja liian pitkä haudutusaika saa teen kuin teen muuttumaan irvistyksiä aiheuttavaksi, kitkeräksi juomaksi.
”Ensimmäinen kaato on tyttönen, toinen nuori neito ja kolmas kypsä nainen.” - Kiinalainen sanonta
Tee on mielenkiintoinen juoma! Tee virkistää ja samalla rauhoittaa, se on luonnon valmistama mielialarohto, joka torjuu ahdistusta ja stressiä. Brittien ratkaisu onkin ongelmatilanteissa juoda kuppi teetä. Teellä on paljon tervehdyttäviä ja parantavia vaikutuksia. Terveellisimpiä ovat vähän hapetetut laadut kuten valkoinen, keltainen, vihreä, oolong ja puerh. Ne sisältävät eniten L-teaniinia, vitamiineja, flavonoideja ja antioksidantteja. Runsas teenjuonti flunssa-aikana lisää vastustuskykyä.
Teetä voi käyttää myös ruuanlaitossa. Jos haluat savun makua uuniloheen, ripottele pintaan Lapsang Souchong -teenlehtiä. Kylmä tee vie hyvin janon helteellä. Teellä voi myös värjätä vaatteita, ja vaikkapa maalata tauluja...
Teetä käytetään paljon myös kosmetiikkateollisuudessa, sillä se edistää ihon kimmoisuutta ja suojaa uv-säteilyltä.
Tee on yksi niistä harvoista nautintoaineista, joita on mahdollista nauttia täysin puhtaalla omallatunnolla!
Tietolähteinä käytetty Pirkko Arstilan ”Teen ystävän kirja” ja Kyllikki Villan ”Tee” -kirjaa.
|